Från analoga till digitala foton
Förr i tiden, när kamerorna var analoga, var det inte alls lika smidigt att fotografera som det är idag. För det första såg man inte om bilden man precis hade tagit blev bra eller inte, utan var tvungen att först skicka in filmrullen till ett företag som kunde framkalla bilderna. Det kunde, om man hade otur, ta flera veckor innan man fick tillbaka sina bilder. Och det var först då man kanske insåg att det där fina fotot man tog under sin semesterresa blev alldeles suddigt eller hade dåligt ljus.
Dessutom var filmrullarna på den tiden ofta på 24 eller 36 bilder. Det innebar att man var tvungen att först fotografera slut på hela rullen innan man kunde spola tillbaka den, plocka ut den och därefter skicka in den i en särskild fotopåse för framkallning.
Digitalkameran med disketter
I slutet av 1990-talet började dock digitalkamerorna dyka upp. De var fortfarande dyra och bilderna man tog kunde inte alls mäta sig med de från en vanlig analog kompaktkamera, som var betydligt billigare.
En digitalkameramodell som blev populär under sent 90-tal och tidigt 2000-tal, inte minst på skolor i Sverige, var Sony Mavica. Den var unik på så vis att den lagrade bilderna på vanliga billiga 3,5-tumsdisketter, till skillnad från minneskort som var relativt dyra på den tiden. Eftersom bilderna inte var särskilt högupplösta, med dagens mått mätt, rymdes det hyfsat många på en vanlig HD-diskett med 1,44 MB lagringsutrymme.
Med tiden blev även digitala kamerasensorer så små och billiga att de började byggas in i mobiltelefoner. Till en början hade mobilkamerorna betydligt sämre optik än de nu ganska etablerade digitalkamerorna. Detta kom dock att ändras med åren och idag kan man ta foton med sin smartphone som har en kvalitet och upplösning fullt tillräckligt för de allra flesta.
Molntjänster
Digitaliseringen av fotografier har inneburit många fördelar, både privat och professionellt. Idag finns det till exempel bostadssajter på nätet där man kan se bilder på hur huset eller lägenheten ser ut, utan att man ens behöver besöka dem. Vissa mäklare i Stockholm och andra större städer erbjuder ibland till och med 360-gradersfoton i VR, så man kan se sig runt omkring i ett rum som om man vore på plats.
I takt med att fler fått tillgång till bredbandsuppkopplingar och snabbt internet via 4G-nätet i mobilen har det även börjat dyka upp molntjänster för fotolagring. Det vill säga tjänster där man kan lagra sina foton på nätet istället för enbart lokalt i sin smartphone eller dator. De två stora molntjänsterna för mobilfoton idag är Google Foto och Apples iCloud.
Det finns flera fördelar med att lagra sina bilder på en server ute på nätet. Bland annat fungerar det som en ren backup, ifall ens mobiltelefon skulle bli stulen, gå sönder eller tappas bort. Då kommer man alltid kunna komma åt bilderna från andra mobila enheter eller datorer, eftersom fotona är knutna till ens användarkonto hos Google, Apple eller vem som nu tillhandahåller tjänsten. Man behöver heller inte ha alla foton och videoklipp lagrade på enheten utan kommer istället åt dem överallt där man har internetuppkoppling.