Fotograferingens historia i korthet

Fotografering har vi ägnat oss åt i snart 200 år i Sverige. Ju längre tiden går, ju enklare blir det att fotografera. Idag är det så enkelt att ta kort att vi möjligen tar fler kort än vi tittar på.

Utveckling genom tiderna

Utvecklingen har gått fort allt eftersom tekniken har förfinats men fotografering har ändå alltid fascinerat många och betraktats som konst. Samtidigt som det är konst är det också väldigt mycket annat.

Första bilden togs redan1826. Det finns mer info om det här. 60 år senare uppfanns blixten och möjliggjorde fotografering utan solsken eller dagsljus. Efter en del experimenterande så uppfinner man en hållbar färgfotograferingsteknik på 1930-talet.

Fotografering är dock fortfarande en dyr och särskild händelse för de allra flesta.

På 1970-talet kommer ny teknik som gör det möjligt för varje familj att skaffa egen kamera, och även ungdomar kan få sin egen kamera.

Det är Instamatic, med en framkallningsteknik som kallas färgkemi och gör det mer ekonomiskt än tidigare att framkalla bilder. Till den kameran hade man en kassett som stoppades in i kameran för att skapa bilder då man tryckte av och tog sitt foto. Det kallades filmkassett.

På den tiden kunde man alltså inte manipulera bilder, med mindre än att man hade ett eget mörkrum, där man framkallade och kunde manipulera bilder men det var ytters ovanligt.

Idag finns som bekant digital fotografering där man kan göra i princip vad som helst med sina bilder. Det finns bearbetningsprogram som tillåter olika typer av ändringar, justeringar och till och med klipp- och klistra funktioner så att man kan klippa ihop två bilder och skapa en ny bild som inte någonsin tagits. Men ser ändå ut som om den tagits.

Lyckligtvis finns det även tekniker för att se om bilder är manipulerade eller inte, så det är inte någon bra idé att låtsas att en bild är äkta när den inte är det.