Att bildbehandla eller inte bildbehandla
Med mobil- och digitaltekningens snabba framfart har vi idag möjlighet att ta fantastiska bilder utan att ha en enorm kamerautrustning eller egen fotostudio. Bilderna blir idag så skarpa att man med stor behållning kan trycka dem i större format än någonsin förut och det har blivit mycket populärt att man själv tar sina bilder vid evenemang som bröllop och invigningar.
Selfiekulturen är också större än någonsin och det tas dagligen tusentals porträtt och självporträtt för att sedan läggas ut i sociala media och på bloggar. Alla mobiltelefoner kommer idag inte bara med en bra kamera utan också med bildbehandlings-appar där man kan redigera sina bilder och lägga på roliga effekter. Men hur bra är det egentligen att ändra på bilder i efterskott? Är korrigeringar eller försköningar alltid att rekommendera eller förlorar man något av fotografins magi?
De bästa bildbehandlingsprogrammen
Om man tycker att det är roligt att redigera sina bilder finns det ett stort urval av olika program som man lätt och enkelt kan ladda ner på datorn, plattan eller telefonen. Man gör dock rätt i att göra lite efterforskningar först och precis som man kan få tillgång till mycket bra jämförelser av till exempel banklån och el abonnemang på zmarta så kan man läsa sig till apparnas olika egenskaper i tidningar och på nätet. Att
välja rätt bildbehandlingsprogram är A och O för att man skall få så bra resultat som möjligt, och det är viktigt att man ser över sina behov och vad man vill uppnå.
Exempel på olika behov är om man vill ta kul festbilder eller om man är intresserad av fågelskådning. I det förra fallet kan det vara bäst att välja ett bildbehandlingsprogram med betoning på
kul fotoeffekter där man kan lägga på masker eller förstora näsan på den som fotograferats. Vill man däremot ta vackra naturbilder kan det krävas lite mer avancerade program där man kan balansera ljuset och höja skärpan.
Kritik mot bildbehandling
Många, både proffs och amatörer, är kritiska gentemot bildbehandling och det främsta argumentet är att man helt enkelt ljuger med sina foton. När bloggaren Johanna Olsson
fejkade sina resebilder väckte det enorm kritik och många psykologer menar att de ständigt retuscherade bilderna av kändisar i tidningarna skapar utseendeångest hos många unga. Den berömda skådespelerskan
Kate Winslet stämde till och med en tidning som retuscherat hennes bilder så att hon skulle se längre och smalare ut då hon ansåg att kvinnor skall få se ut som de gör utan att behöva leva upp till ouppnåeliga ideal.
Bildbehandling kan dock vara räddaren i nöden i vissa fall. Om man tagit bilder på ett bröllop och i efterhand upptäckt att busiga lilla Dennis visar fingret i alla släktbilder kan det vara befogat att retuschera det – även om det kan vara kul för föräldrarna att i hemlighet spara på några original.