Att fotografera naturen
Det krävs en hel del förberedelser om man ska ut i naturen och fotografera. Samtidigt erbjuder naturen en oändlig uppsättning med motiv som aldrig blir tråkiga eller saknar känsla och användningsområde.
Bildkompositionen är som vid all fotografering A och O. Fotograferar man ett skogsparti kan det vara mer utmanande att veta var man beskär bilden än om man exempelvis tar en porträttbild. Det kan vara en god idé att placera det som du vill fokusera ungefär en tredjedel från bildens kanter.
Vid fotografering av djur är det viktigt att lära sig djurets beteenden och på så vis förstå hur du själv ska agera för att inte skrämma iväg eller på annat sätt påverka din bild. De flesta däggdjur är som mest aktiva när dagen går in mot kvällen och det ställer större krav på dig som fotograf, som då går miste om det viktiga ljuset. Kameraobjektivet måste vara tillräckligt ljusstarkt och ha anpassad exponeringstid, särskilt om du tänkt fånga djuret i rörelse.
Fåglar kan man med fördel passa på att fotografera under perioder när de flyttar inför vintern och mellanlandar vid stora fågelsjöar. För att få till den där perfekta bilden är ett tips att bygga ett fågelskådartorn ifrån Buildor och ett teleobjektiv kommer då väl till pass. Även ett litet stativ kan vara bra att ha i den utrustning vara bra att ha i väskan.
Vill man börja med naturfotografering kan det vara bra att börja under vintern eller tidigt på våren. Då har träden inte hunnit få sina blad och man kan långsamt öva sig i att hitta rätt kompositioner och lära känna sin utrustning bättre. Även färgerna är mildare och det är helt enkelt lättare att se former och andra intressanta motiv. Man kan även börja med att fotografera mindre objekt i sin trädgård. Närbilder på blommor och mindre insekter kan vara nog så spännande och ge en inblick i hur just du vill använda ditt berättande.
Naturfotografering lämpar sig också för att dela på sociala media och många använder exempelvis Instagram som sitt forum, för att dela sina naturbilder. Använder man enbart sin mobiltelefon som kamera är det viktigt att den har en bra kamerafunktion, vilket de dyrare mobiltelefonerna numera ofta har. Inte heller behöver man idag använda dyra programvaror för att redigera bilderna, men det tar ändå tid att bli duktig på att använda exempelvis filter och andra funktioner som finns inbyggda på Instagram och i särskilda appar.
Det är också viktigt att söka efter inspiration av andra som fotograferar inom samma område.
En av de mer kända svenska fotograferna som använder naturen som sitt motiv är den svenska fotografen Mattias Klum, som fotograferat naturen över hela världen sedan 1986. Hans bilder har publicerat i National Geographic och det finns många fotoböcker med hans verk, som man som nybörjare kan använda som inspiration.