Den konstnärliga ögat
Skillnaden mellan en proffsfotograf och en amatör är ofta de tekniska kunskaperna. Efter år av utbildning och erfarenhet har den professionelle fotografen lärt sig saker som hur teleobjektiv fungerar, hur man räknar ut reciprocitetsfaktorn och använder det gyllene snittet. Det betyder dock inte att bilderna blir fantastiska. För det, brukar de flesta fotografer hålla med om, kräver vad som brukar kallas ett bra öga.
Precis som en målare finner sitt uttryck i färger och former är den skicklige fotografen bra på att både observera och hitta vinklar och metoder att göra bilderna vackra eller intressanta på. Där “vanligt folk” ser en hög hopkrattade höstlöv ser den konstnärligt lagda människan enorma möjligheter, och ett tråkigt industriområde kan göras till en spännande sci-fi-miljö med rätt belysning. Om du ska dekorera hemma kan du botanisera bland posters med motiv av både kända och okända konstnärer som låtit sitt “öga” tala och gett omvärlden skönhet och tankar med sin begåvning.
Finn ditt inre öga
Om du tycker att det är roligt med fotografi och vill ta det till nästa nivå är det just detaljerna som du bör fokusera mer på. Skillnaden mellan en “snapper”, det engelska uttrycket för en människa som bara håller upp kameran och knäpper, och en fotograf är att den sistnämnde tänker igenom bilderna innan hen tar dem. Fotot är inte bara beskrivande, en avbildning av vad fotografen har framför sig, utan motivet framställs genom personliga val som vinkel, ljussättning och var fokuset sitter. Ska du fotografera ett porträtt kan dina val göra att din modell ser ut på olika sätt, exempelvis smalare om bilden tas snett uppifrån, mer spöklik om du överexponerar eller äldre om du belyser från sidan. Som fotograf är alla dessa val medvetna, och det är alltid bra att experimentera mycket med samma motiv för att verkligen få in känslan och ta kontroll över bilden.
Beskär rätt
Det finns instanser där tekniken spelar större roll än ditt konstnärliga öga och det är när du exempelvis ska fota fenomen som stjärnfall eller ett sportevenemang. Här krävs att du har rätt utrustning och förstår dig på saker som ISO-värde och slutartid för att bilderna ska bli bra. Det betyder dock inte all bilderna lämnas helt åt slumpen. Genom rätt beskärning kan du göra alla motiv mycket intressantare.
Beskärning innebär att du tar bort en del av ditt foto och ger mer betoning åt ett visst parti. Det kan till exempel vara en bild på något som ritats i sanden på en strand, där du skär bort en stor del av omgivningarna för att ge fokus på det ritade. Det finns verktyg för beskärning online, i appar och i din mobil där du kan testa hur olika bilderna blir beroende på hur du beskär dem.