Hitta inspiration för fotografi

Oavsett om du är fotograf på en professionell nivå eller är en hobbyfotograf så kan inspirationen ibland kännas långt borta. När motivationen och inspirationen är på botten kan det kännas svårt att ens ta upp kameran. Men för att kameran inte ska bli liggandes på hyllan eller kameraväskan ska damma igen så är det viktigt att du fortsätter att kontinuerligt fotografera ändå. Här kommer därför tips på hur du hittar inspiration för att fotografera.

Kolla på hemsidor

Ett bra tips för att få inspiration till att fotografera är att kolla runt på olika hemsidor. För något som de alla har gemensamt är att de har anlitat en professionell fotograf för att lyfta fram sina produkter. Är du mer av en person som fotograferar människor så kolla in webbshopparna för till exempel H&M eller Zara för att se hur de lyft fram sina modeller och vilka poser du senare kan instruera dina modeller till. Är du intresserad av inredning så kan du gå in på en sida som säljer posters, till exempel https://dearsam.se/ som har posters i olika motiv. Där får du ett hum om vilka sorts motiv som säljs, vad folk vill ha på sina väggar och du får massor av inspiration. Vem vet, kanske är det en dag ett av dina fotografin som vi kommer att se i deras sortiment.

Följ fotografer på sociala medier

Om du inte vet vilka dina favoritfotografer är så kan du ta reda på vilka det är som tagit de foton som du tycker bäst om. Många fotografer har egna konton på sociala medier där de lägger upp fotografier från sina olika plåtningar. Om du följer fotografer på sociala medier så fylls dina flöden av daglig fotoinspiration. På sociala medier tenderar folk att svara snabbare än om du har skickat iväg ett mail. Fråga istället direkt i kommentarsfältet om det du undrar där. Till exempel om du har frågor kring hens utrustning eller vilken slutartid som använts i ett foto. Glöm inte heller bort att låta dina favoritfotografer veta att du tycker om deras arbete. Om du är duktig på att uttrycka ditt beröm så är chansen stor att personen i sin tur kommer att lägga märke till dig och kanske till och med går in på ditt konto och ser dina fotografier.

Internet

Internet är oändligt och likaså möjligheten för dig att hitta inspiration där. Är du ute på sociala medier som Instagram så kan du söka efter en hashtag. Om du till exempel är intresserad av naturfotografi så kan du söka efter #naturfoto, #naturephotography eller andra variationer av hashtaggen.

Sedan finns det hemsidor som är riktade för fotografer där du kan se hela deras portfölj. Till exempel Flickr. En annan sida och en app där du kan samla all inspiration som du hittar är Pinterest. Det är ungefär som en digital anslagstavla där du kan samla dina bilder i olika mappar.

Ta inspiration av dig själv

En annan sak du kan göra är att kolla igenom dina egna bilder. Varför blev du nöjd med dem eller varför tror du att folk har gillat den bilden? Eller vad kan du förbättra? Ta inspiration av dig själv och fotografera liknande bilder.