Tips för bästa selfien

Selfies är en mycket vanlig form av fotografering nuförtiden. En selfie går ut på att man, antingen med handen eller med hjälp av ett redskap, tar ett fotografi på sig själv. På sociala medier som Facebook och instagram är selfies väldigt populärt, men vad krävs egentligen för att ta en riktigt bra selfie och kan alla lära sig att göra det?

Att ta en bild på sig själv är naturligtvis inte svårt. Förr i tiden behövde man bara vända kameran åt andra hållet och klicka till och idag kan man, med hjälp av mobilen, snabbt ta en bild på sitt eget ansikte. Själva fotograferingen i sig är inte svår att genomföra, men vill man se till att bilden är riktigt bra kan det vara en god idé att läsa igenom våra tips.

 

1. Håll kameran högre

 

Att ta en bild underifrån är sällan särskilt smickrande för någon. Huvudet får en annorlunda form och den som tittar på bilden kommer att se rakt upp i dina näsborrar. Försök hålla kameran högre för att få en snyggare och mer attraktiv vinkel istället. Är du orolig för att flinten på huvudet ska synas kan du först vända dig till Nordic Hair för en hårtranslaplantation, men kom ihåg att det även finns appar som kan fixa skavanker i ett nafs.

2. Låt armen synas

Hela vitsen med en selfie är att det ska vara tydligt att det är just du som har tagit bilden. Av denna anledning kan det alltså vara en riktigt bra idé att låta den utsträckta armen få synas med i bilden. På så sätt är det tydligt att det är du som är fotografen och inte att en vän har tagit bilden åt dig.

3. Rätt ljus

När du tar en bild är det mycket viktigt att du har rätt ljus och att du dessutom har ljuset i rätt riktning. En grundregel brukar vara att fotografen i fråga alltid ska ha solljuset i ryggen, men eftersom du tar bilden på dig själv gäller såklart motsaten. Du vill se till att ljuset ska lysa upp ditt ansikte för att få en så bra och tydlig bild som möjligt. Motljus kan göra att man bara ser siluetten av ditt huvud.

4. Titta åt rätt håll

Ett mycket vanligt misstag som många gör är att man tittar in i displayen på kameran istället för in i själva kameralinsen. När man tittar in i displayen är det lätt hänt att man får en lite frånvarande blick. Du behöver naturligtvis inte stirra in i kameran om det inte är den “looken” som du är ute efter. Idag kan selfies se ut nästan hur som helst och du kan med fördel titta från kameran, kanske drömmandes ut genom fönstret?