Fotografins historia

Att vara fotograf betyder att man är en artist och ser världen på ett annorlunda sätt, även om det i dagens läge blir enklare och enklare att ta bilder har det inte alltid varit så. Följ med på en resa genom fotografins historia.

Fotografins vagga

Den första fotografiska processen som skapades av Nicéphore Niépce kallas för heliografi och var en komplex process. Bilderna togs fram med hjälp av en process med en exponeringstid på över åtta timmar. 1826 förhandlade Niépce med Louis Daguerre och de samarbetade och den första daguerreotypin utvecklades. Den kom att användas mellan 1839 och 1860. Det var den första fotografiska processen som nådde allmänheten. Denna process använder en kopparplåt med en silverbelagd yta som prepareras med jod. Daguerreotypin blev snabbt populär och det skapades en hel kår av fotografer som konkurrerade med den då stora porträttindustrin. Världens första flygfoto togs 1858 av Felix Nadar som flög över Paris i en luftballong.

1851 skapades Våtkollodion-processen av Frederick Scott Archer och revolutionerade industrin då exponeringstiderna vad endast mellan två och tre sekunder. Detta ledde till att fotografin blev enklare och mer använd.

Richard Maddox upptäckte 1871 att det ljuskänsliga materialet kunde beläggas med gelatin för att göra torrplåtar vilket gjorde att det kunder användas en längre tid efter det att de preparerats. Även idag finns inget bättre ämne än gelatin.

Fotografin kom endast till händerna på gemene man då Eastman Kodak Company skapade sin lådkamera 1888, då kunde vilken person som helst endast trycka på en knapp och ta sin bild. Dessa var som dagens engångskameror då de kom förladdade med rullar om 100 bilder.

Färgfotografin

Färgfotografin började blir populärt under 1900-talet och utvecklades av bröderna Lumiére och kallades Autochrome. De använde en process av färgade stärkelsekorn på plåtens emulsion för att filtrera ljuset. De började att sälja den redan 1907. 1932 utvecklar Agfa sin första Agfacolorfilm som baseras på samma process. Många olika företag presenterade sina färgfilmer under början av 1900-talet. Några av dem vad Kodaks Kodachrome och Ektachrome samt Fujis Velvia-film.

Under 1950-talet blev det populärt med systemkameran som användes av pressfotograferna. Den omåttligt populära Rolleiflex användes flitigt men det var svårt att byta linser och det gjorde att den bara användes av de professionella. Spegelreflexkamerorna blev mer och mer automatiserade under 60-talet och det introducerades exponeringsmätare och självåtergående speglar. Efter att E-gängan försvann under 70-talet blev det lättare och lättare att byta linser. Bättre linser med zoom dök dessutom upp vid den här tiden.

Den digitala fotografin har kommit att dominera marknaden de senaste årtionden och nu för tiden kan man enkelt ta med sin kamera och flyga från Stockholm till Kiruna för att ta de perfekta bilderna och skicka tillbaka dem via internet. Den revolutionerade hela amatörfotografin och många professionella fotografer försvann inom alla områden, mest uppenbart är nog pressfotograferna. Det finns många som fortfarande använder analoga kameror och film men det blir tyvärr svårare och svårare att hitta både filmen och de som framkallar den.