Hur du tar det perfekta porträttet

Oavsett om du är en erfaren fotograf eller en nyfiken nybörjare så vill man ofta ta kort på sin omgivning. Ofta vill man även ta kort på familjemedlemmar och andra människor man håller nära. Men det är inte sällan porträttet inte riktigt tar fram de där säregna draget som definierar din mor, eller det där busiga leendet hos ditt barn. Det är de unika anletsdragen du vill åt när du tar ett porträtt och med de här tipsen ska jag hjälpa dig åstadkomma det!

 

Perspektiv

Om du vill ta ett kärleksfullt fotografi som ska fånga din bebis tandlösa leende, så är det lätt att man börja fixa och trixa med ljus, placering och klädsel. Men jag föreslår att du tänker om. För att ta ett naturtroget och lekfullt porträtt så bör du se till personens drag och hur du uppfattar föremålet för fotografiet. Testa att ställ dig upp och locka fram ett leende från din bebis ovanifrån, då åstadkommer du ett naturligt och definierande kort som verkligen talar om för den framtida betraktaren hur liten bebisen var när fotografiet togs. Tänk utanför de traditionella ramarna och ändra perspektiv!

Ögon

Ett misstag många fotografer gör är att tvinga fram ögonkontakt med personen som ska porträtteras. Det fungerar alldeles utmärkt om det faller sig naturligt, under ett skrattanfall eller emotionell förbindelse. Men i många fall så skapar det ett styltigt och forcerat intryck. Låt personen ifråga avgöra själv vad som känns bekvämt och framförallt vad som känns naturligt. Kanske så är det att blicka ut genom fönstret eller pilla med ett smycke? Porträttet har trots allt i huvudsyfte att symbolisera och framhäva personens egenskaper och säregenheter.

Om du har ett företag som ägnar sig åt exempelvis porträttfotografering inom skolsammanhang eller dylikt så kan ni lätt vända er till fakturino.se om ni behöver låna pengar eller leasa produkter och redskap för ert företag. Det är viktigt att ha bra utrustning för att ta det perfekta porträttet!

Flertal

Det här kanske känns uppenbart även för nybörjaren, men att ta flera kort ökar sannolikheten för ett bra resultat. Det fyller även flera funktioner, som att du kan använda flera av bilderna och skapa en bildserie – eller att du verkligen hittar det där perfekta fotografiet att rama in och ge till personen.

En annan positiv konsekvens som tillkommer när du tar ett flertal fotografier är att personen som är föremål för porträttet hinner känna sig bekväm framför kameran och låter sin sanna personlighet lysa igenom. Ge det den tid det verkligen behöver. Till syvende och sist så handlar allt om vad du vill uppnå med porträttet, vad det ska användas till och vilken känsla du vill uppnå. Men dessa knep är ganska allmänna för ett lyckat resultat.

Så, tänk på perspektivtagande, ögonkontakten och att ha tålamod under fotosessionen. Det ökar sannolikheten för att du ska lyckas ta det där perfekta porträttet som du kan se på och minnas ögonblicket då det togs. Det finns flera tips att hämta, men med dessa är du på god väg!