Utrustning för fotografen

Som fotograf är det viktigt att ha bra utrustning. Om man arbetar med fotografering på heltid krävs det betydligt mer av utrustningen än om man bara fotograferar för att det är roligt då och då. Det handlar inte bara om att köpa dyr utrustning för prisets skull, utan det handlar helt enkelt om att utrustningen ska ge bättre resultat. Dock krävs det att man kan hantera sin utrustning, annars blir bilderna inte bra oavsett vilken kamera och utrustning man har.

 

Bra utrustning för arbetet

Om man driver ett företag inom fotografering kan det vara bra att ha lite hjälpmedel så att man enkelt kan hålla koll på sin arbetstid, hälsa och på kommunikationen med sina kunder. Med en praktisk smartwatch kan man både svara i telefon, se sina mejl och SMS, hålla koll på sin puls och mycket annat. Dessutom slipper man ta upp sin telefon för att kunna svara om en kund ringer när man till exempel sitter i bilen.

Rätt klädd för för arbete

Det är inte bara när man sysslar med bröllopsfotografi som man behöver ha koll på vad man har på sig. Om man ska fotografera hästar är det inte så bra att dyka upp i reflexkläder som fladdrar vilt eftersom att det kan skrämma dem. Man bör också undvika kjol och klänning eftersom att det kan vara svårt att sitta eller ligga på golvet och fotografera i sådana kläder.

Kamera och objektiv

I dag är det systemkameran som är allra vanligast bland fotografer. Det finns dock också några som fotograferar med mobilen eller med analoga kameror. Inom TV och tidning är det dock digitala bilder som gäller, och så är fallet även bland egenföretagare som arbetar som fotografer.

Det är inte bara en kamera man ska lägga pengar på utan man måste också se till vilka objektiv man väljer. Även om man köper en bra kamera för tiotals tusen kronor kan man inte få bättre bilder om man inte också lägger pengar på objektiven. Många gånger är det rent av bättre att köpa ett billigt kamerahus och dyrare objektiv.

Stativ och blixt

Om man ska fotografera porträtt eller om man ska ta bilder inomhus kan man behöva både stativ och extra blixtar till kameran. Blixtarna används för att man ska få ett finare och bättre ljus på det motiv man ska fotografera. Ett stativ kan vara bra att ha om man till exempel ska fotografera en stjärnhimmel eller om man vill använda längre slutartider.

En bra fotoväska

Om man är rädd om sin kamera bör man se till att ha en bra fotoväska som skyddar den mot damm, stötar och väta. Om man råkar ut för en olycka kan kameraväskan vara den som gör att kameran klarar sig och kanske kan till och med bilderna räddas.