Bröllopsfotografi

Att vara bröllopsfotograf är både roligt och utmanande. Man får vara en del av den lyckligaste dagen i många människors liv, och vara med om festligheter och släkt och vänner som firar tillsammans – men samtidigt har man pressen på sig att föreviga dessa ögonblick på bild på ett sätt som brudparet är nöjda med i efterhand. Här tänkte vi tipsa om några saker man kan tänka på som bröllopsfotograf, för att få bättre bilder och bli en positiv del av brudparens stora dag.

Något som är viktigt att komma ihåg är till exempel att de flesta brudpar är ovana att stå framför en kamera, och därför kan känna sig obekväma med det. Det finns flera saker man kan göra för att motverka detta, och det kanske viktigaste är att bygga upp en relation med brudparet innan själva bröllopsdagen. Det är till exempel bra att man träffar brudparet i god tid före bröllopet och lär känna varandra lite. Detta möte är ett bra tillfälle att prata med brudparet om vad de förväntar sig av dig som fotograf, och ställa frågor om vilka bilder de absolut vill ha, under vilka delar av dagen du kommer att vara med och om det finns några särskilda platser där de gärna vill fotograferas. Något annat som är bra att hinna med innan bröllopsdagen är en provfotografering. Då får brudparet lite vana att stå framför kameran, och du som fotograf lär dig hur de funkar och hur du bäst lockar fram naturliga bilder hos dem. Ett tips är att ge paret lite direktion, till exempel ”gå längs vägen” eller ”krama om varandra”. Det ger dem något att tänka på, samtidigt som instruktionerna inte är så specifika att bilderna riskerar att se tillgjorda ut.

Om möjligt är det bra att hålla provfotograferingen i samma område som bröllopet kommer att hållas. Då får du som fotograf chans att reka potentiella platser för porträttfotografering och annat. Vanligtvis hör det inte till fotografens ansvarsområde att ordna blommor och andra dekorationer till porträttfotograferingen – man använder helt enkelt de omgivningar som finns och de dekorationer som brudparet har ordnat. Om man vill förse sitt brudpar med en extra service kan man dock alltid tipsa dem om att det går att hitta en Euroflorist-rabattkod på Kampanjjakt.se, så att de kan spara pengar på sina blomsterarrangemang. Ju mer man kan göra som fotograf för att göra brudparet nöjda, desto bättre är det ju, eftersom sannolikheten då är högre att de rekommenderar en till sina vänner och i sociala medier.

En bröllopsfotograf måste också vara beredd på allt – till exempel den inte allt för osannolika tillfälligheten att det regnar när det är dags att fota utomhus. En bra bröllopsfotograf har därför alltid en plan B i form av en alternativ plats att fotografera på, i skydd från regnet, eller i form av snygga paraplyer som kan användas vid fotograferingen.

Slutligen är det viktigt att inte fastna i teknikaliteter under dagen, eller tänka för mycket på vilka bilder man ”måste” få med – det är bättre att vara med i nuet. På så sätt missar man inga viktiga ögonblick, och skildrar dagen som den verkligen var.