Bättre bilder med din mobilkamera

Om du inte är mycket intresserad av fotografering och äger en systemkamera är det troligtvis din mobil och mobilkamera som du använder dig av mest. Idag har vi mobilen med oss vart vi än går och detta ger oss naturligtvis även möjlighet att fotografera när och var som helst. De allra flesta telefoner har idag en så pass bra kamera att fotografierna faktiskt blir riktigt bra, men det finns ändå knep som du kan använda dig av för att optimera bilderna totalt.

 

Obs! För att du ska kunna använda dig av våra bästa fotograferingstips är det nödvändigt att din telefon fungerar som den ska. Har du några problem med telefonen, skärmen eller kameran kan du laga Samsung eller iPhone snabbt och enkelt. Mobilen får du vanligtvis tillbaka inom loppet av några timmar.

 

8 tips från en proffsfotograf

1. Ta mer än en bild av samma motiv. Risken är stor att någon blundar, en bil förstör bakgrunden eller en fågel flyger förbi när den inte ska. Den moderna tekniken har gjort det möjligt för oss att experimentera mycket. Släng de bilder du inte är nöjd med.

2. Visste du att du kan ställa in både skärpa och exponering på din mobiltelefon? Det enda du behöver göra är att trycka på skärmen, på den plats där du vill att fokus ska hamna.

3. Ska du fotografera högt upp eller över vatten och är rädd för att tappa mobilen? Då kan du använda dig av volymknappen istället. Detta ger dig en mer stabil hand och risken för att tappa telefonen minskar.

4. Blixten är inte alltid din bästa vän, men i många fall kan den vara det. Ibland får du mycket bättre bilder om du använder blixten i dagsljus. Testa dig fram för att se hur du kan använda dig av den på bästa sätt.

5. De flesta vet att det finns en zoom på mobilkameran, men att använda sig av denna kan göra bilderna suddiga. Om möjligt är det bättre att gå så nära det du ska fotografera som det bara går.

6. Ska du fotografera personer? Våga be dem att flytta på sig. Ställa sig lite mer till höger, ändra ordning eller kanske sätta sig ner istället för att stå. De vill se bra ut på bild och du vill få till ett snyggt fotografi. Var därför inte rädd för att “bråka” lite med dina fotomotiv.

7. Du som är fotograf ska alltid se till att du har solen i ryggen. Det är en gyllene regel som fungerar nästan alla gånger om du inte vill skapa skuggor och siluetter.

8. Fotografera mera! Bli aktiv och försök att ta bilder på allt och alla när möjligheten ges. Träning ger färdighet och genom att fota mycket kommer du att komma på nya sätt att leka med bilder.