Effekter med fotografi

Fotografi har blivit en stor och utpräglad konstform. Det är inte bara bilder som tas, med allehanda effekter kan man få till fantastiska porträtt eller färgkombinationer som inte är utav denna världen. Här ska vissa effekter förklaras lite närmare om du själv vill försöka någon gång.

Ljus och rörelse

Med ljus kan man skapa fantastiska fotografier som ser helt surrealistiska ut. Genom att dra med t. ex. en ficklampa framför objektet, kan det se ut som avancerade ljuslinjer som kan skapa både former och färgskalor. Genom manuell inställning av slutartid och exponeringstid, uppnås overkliga men effektfulla resultat av slutbilden. På så sätt kan man skapa målartekniker även i bilden. Piktorialism är en annan effekt som ger en romantisk och mjuk bild utan skarpa konturer. På Moderna Museet i Stockholm kan du gå på en mängd fotografiska utställningar och Fotografiska Museet har också en gedigen samling.

Photoshop och Light Room

Fotografiet stannar inte av när man väl har tagit en bild. Efteråt väntar timmar av retouching och manipulering av fotot. Det kan man göra med hjälp av vissa bildredigeringsprogram på datorn som används flitigt av både fotografer, konstnärer och designers. Både Photoshop och Light Room har många funktioner som kan förändra den ursprungliga bilden. Man kan blurra, ljusa upp, förmörka, sudda ut, måla dit och skära bort. Med dessa konstnärliga rit- och fotoprogram kan man skapa ett helt nytt foto av det gamla. Detta förekommer dagligen i modetidningar eller för pressen. Nackdelen är att man på dessa bilder kan bli så perfekt att man inte längre ser ut som sig själv. Modeller i reklambilder eller modereportage brukar få mycket kritik eftersom fotografen suddar ut alla småfel i ansikte, kropp och i bakgrunden. Med olika tekniker kan man bli av med både celluliter, kvisslor och rynkor tack vare dessa program.