Andra varianter av fotografi

Förutom de traditionella bilderna och den digitala tekniken, finns även andra typer av fotografering. Här krävs ofta en speciell kamera eller utrustning som stativ för att förlänga exponeringstiden. Exempel är nattfotografi, infrarött foto samt undervattensfotografering. Vid det sistnämnda krävs givetvis en vattentät kamera samt vidvinkelobjektiv på grund av vattnets brytningsgrad. För övrigt kan man skapa många spännande effekter med hjälp av olika vinklar i kameran.

Fotografi i 3D

3D-fotografi är något som kommit den senaste tiden och tekniken talar för stereoskopi. Här är kameran utrustad med dubbla objektiv och en adapter som delar upp bilden för att få den speciella 3D-effekten.

Collage och fotomontage

När man sätter ihop flera olika bilder i en enda bild, kallas det fotomontage och brukar delas upp i collage och bildmanipulering. Dessa effekter åstadkoms genom manuellt arbete eller med hjälp av bildredigeringsprogram som Light Room eller Photoshop. Dessa montage används ofta i konstnärligt bruk och ibland kan man även kombinera dem med måleritekniker ovanpå för att ge ett mycket vackert och abstrakt intryck.